неділю, 1 квітня 2012 р.

ЯКЩО ТЕБЕ ВИКРАЛИ

  (Про торгівлю людьми, Євро 2012, пошук роботи та ІНШЕ)

Моя знайома пішла влаштовуватися на роботу офіс-менеджера. Офіс знаходився в центрі Києва, на вул. Городецького. На співбесіді відсканували внутрішній паспорт, чомусь були не задоволені, що не має закордонного. Запропонували чаю. Подруга випила і відключилася. Прокинулася через добу в квартирі ще з декількома дівчатами, що прийшли так само влаштовуватися на роботу: хто менеджером у салоні краси, хто – роздавати рекламу.
Документи і телефон подруги відібрали. Добу нічого не давали їсти.
На щастя, хтось із господарів залишив мобілку, вона взала її, швидко забігла в туалет, написала смс матері про те, що її викрали, адресу, куди вона пішла на співбесіду.
Мати зателефонувала в міліцію, повідомила, що її доньки вже добу немає вдома. В міліції сказали, що доба – це мало, а як мине три – можна звертатися.
На щастя, матері підказали телефон служби «Ла Страда», що протидіє торгівлі людьми, безкоштовно надає допомогу. Мати зателефонувала, там миттєво зреагували, визначили місцезнаходження дівчини, викликали спецпідрозділ, виламали двері квартири, де знаходились дівчата, і визволили їх. Також дівчатам запропонували психологічну допомогу.
План роботодавців був таким: дівчатам планували швиденько зробити турецькі паспорти і відправити до Туреччини в бордель.
Перша моя реакція – жах і сором за країну. Як у нас все злагоджено… Без проблем зробити паспорти і переправити через кордон партію рабів... Ганебно, що в Україні цей бізнес «під прикриттям» з боку політиків…
Скількох наших дівчат так відправили «на роботу»? За різними джерелами близько 40 000 українок працюють нелегально в секс-індустрії за кордоном.
Друга – жаль. І багато питань. Скільки повій стали ними примусово?.. Як я можу засуджувати жінок, що займаються проституцією? Що можу знати про кожну з цих доль? Чи можна якимось чином допомогти осудом? Аж ніяк?
 Що би могло чекати дівчину у випадку визволення з борделю і повернення додому?  Осудливі погляди в суспільстві, в церкві?.. Осуд за вибір, який зробила не вона?
В чому би і в кому шукала би втіхи? І де б її знайшла?
Чому жінки легкої поведінки засуджуються, а чоловіки, які користуються їхніми послугами – ні? Яка між ними різниця?

***

Поняття «рабство» в сучасному світі поширюється не тільки на жінок та дітей, яких примушують займатися проституцією чи порнографією, але й на чоловіків та жінок, яких викрадають для тяжкої роботи на промисловості, в сільському господарстві, а також дітей, чоловіків і жінок для пересадки органів.
До міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда-Україна» можна БЕЗКОШТОВНОЮ звернутися за допомогою у разі викрадення: 0-800-500-22-5. Також «La strada» протидіє насильству в сім’ї та займається захистом прав дітей За допомогою в таких ситуаціях можна звернутися за телефоном 0-800-500-33-5 або 386.
Сайт центру - http://www.la-strada.org.ua/

Тут БЕЗКОШТОВНО допомагають у розшуку безвісті зниклих за кордоном та поверненні на батьківщину потерпілих від торгівлі людьми. Для того, щоб розпочати розшук та сприяти у поверненні, надішліть, будь ласка, на нашу поштову адресу (03113, Київ, а/с 26, Центр "Ла Страда-Україна") або електронною поштою (info@lastrada.org.ua) такі дані:
• Прізвище, ім'я та по-батькові особи, що розшукується/повертається;
• Місце проживання в Україні
• Дата, мета поїздки за кордон
• Місце перебування за кордоном, а також контактні телефони (якщо є)
• Надішліть останню фотокартку та зазначте, якщо є, особливі прикмети
• Номер та серія закордонного паспорта, ким виданий, до якого терміну дійсний
• Контактна адреса та телефон родичів, які розшукують особу за кордоном
• Прізвище, імя, по-батькові та адреса проживання особи, яка звертається про допомогу.
• Вкажіть, коли останній раз телефонувала чи надсилала лист особа, що розшукується. Під час телефонної розмови спробуйте дізнатися, детальну інформацію про місцезнаходження особи (назва міста, вулиці; якщо ця інформація недоступна - що видно із вікон будинку, де знаходиться особа тощо). На основі вище перерахованих даних надсилається запит в МЗС України, посольство України в країні, де перебуває особа, що розшукується, неурядові та міжнародні організації.

При влаштуванні на роботу (ситуація, в якій опинилася моя подруга) радять повідомити рідним про місце співбесіди, мати при собі телефон гарячої лінії «Ла Стради» - 0-800-500-22-5. Також пропонується іти на співбесіду зі знайомим, що очікував би і, при тривожних ознаках, звернувся би по допомогу. Ще краще, перед співбесідою, зателефонувати до «Ла Стради» із проханням перевірити фірму, до якої ви збираєтеся на прийом.

Піднята проблема актуальна і у зв'язку Євро 2012, що наближається. Є побоювання, що чемпіонат активізує викрадення і торгівлю людьми. Нашим жінкам рекомендується уникати місць підвищеної небезпеки, скромно одягатися, а знайомим чоловікам надавати підтримку, супроводжуючи жінок по дорозі додому, особливо у вечірню пору та, якщо шлях пролягає через трасу.


1 коментар:

  1. Гаряча лінія працює з понеділка по п’ятницю з 9 до 16 години. А мені зараз треба. Сподіваюся, міліція допоможе.

    ВідповістиВидалити